Veelgestelde vragen

Vind hier een antwoord op de meest gestelde vragen

Hoe lang duurt de FietsTelweek?

De Fietstelweek vindt plaats van 19 tot en met 26 september. Tijdens die week verzamelen zowel fietsers als lokale overheden zoveel mogelijk fietsgegevens in heel Vlaanderen. Met de gratis FietsTelApp (beschikbaar voor iOS en Google Play) delen fietsers hun eigen fietsverplaatsingen. Ook lokale overheden tellen fietsers aan de hand van vaste en mobiele telpunten en manuele tellingen. Al deze gegevens worden verzameld in een open-dataplatform dat raadpleegbaar is voor overheden om een beter fietsbeleid te ontwikkelen.

Naar de resultaten van de FietsTelweek 2015
Hoe werkt de FietsTelApp?

De FietsTelApp registreert automatisch al jouw fietsverplaatsingen via achtergrondtracking. De FietsTelApp registreert hoe lang je op de fiets zit, welke route je rijdt, maar ook waar je lang moet wachten. De app herkent fietsbewegingen en verzamelt alleen data als je je verplaatst. De app stuurt de gegevens automatisch naar onze database. Dus zet de GPS van je smartphone aan en fiets! Denk eraan om dagelijks verbinding te maken met wifi. Dit is nodig om alle data correct te versturen.

Is de FietsTelApp beschikbaar voor mijn smartphone?

De FietsTelApp is beschikbaar voor de besturingssystemen iOS en Android, vanaf versie iOS (8+) en Android (4+).

Wat meet de FietsTelApp?

Wanneer je je verplaatst, meet de FietsTelApp automatisch:

  • Met welk vervoermiddel je reist (aan de hand van de gekozen route en de snelheid)
  • Hoe snel je rijdt van punt A naar B
  • Welke route je gekozen hebt
  • De gereden snelheden
Wat gebeurt er met mijn gegevens?

We gebruiken je data alleen voor het onderzoek. De gegevens worden niet met andere partijen gedeeld.

Maakt elke deelnemer kans op een prijs?

Elke deelnemer die de FietsTelApp downloadt en zijn of haar e-mailadres heeft doorgegeven maakt kans op een prijs. Daarvoor hoef je niet een minimum aantal kilometers gefietst te hebben.

Welke mobiele instellingen moeten goed staan voor de FietsTelApp?

1. Voor registratie van fietsverplaatsingen moeten WiFi en GPS (locatiebepaling) aan staan. Zowel bij Android als iOS kan je via de instellingen je GPS-locatie en WiFi aanzetten. Nadat je de instellingen hebt aangepast, moet je de FietsTelApp herstarten.

2. Sommige toestellen hebben de optie locatiemodus ‘accubesparing’ of ‘lage accuraatheid’. Deze optie moet je uit zetten anders kan de FietsTelApp geen trajecten detecteren. Bij Android kan je dit aanpassen bij de instellingen en vervolgens de locatie. Nadat je de instellingen hebt aangepast, moet je de FietsTelApp herstarten.

Wat doet een gyroscoop en kan ik deelnemen zonder gyroscoop?

Dit jaar zal de FietsTelApp automatisch al je fietsverplaatsingen registreren via achtergrond tracking, dit levert ons veel nuttige informatie op. Een goedwerkende gyroscoop is hiervoor noodzakelijk. De gyroscoop zorgt ervoor dat trajecten nauwkeurig en automatisch gedetecteerd worden als fietstraject.

Zonder een gyroscoop kan de FietsTelApp de verzamelde data niet onmiddellijk aan u terugkoppelen. Uw fietsritten worden wel verzameld en zijn bruikbaar voor de FietsTelweek maar een extra controle van de data is vereist. Blijf vooral fietsen, u neemt nog steeds deel aan de FietsTelweek.

Vorig jaar moest de app handmatig geactiveerd worden, een de gyroscoop was daardoor niet noodzakelijk. Dit geldt voor alle app’s die werken met een start en stop knop.

Wanneer start de dataverzameling van de FietsTelApp?

We starten pas met de dataverzameling op maandag 19 september, het begin van de FietsTelweek. Al jouw fietstrajecten vóór 19 september zullen nog niet zichtbaar zijn in de app.

Geen antwoord gevonden?

Stel je vraag via onze contactpagina en we helpen je graag verder